Book en times rundvisning i Estruplund Kirke


Denne rundvisning foregår i og omkring Estruplund Kirke. Den indeholder fortællingen om en landsby, der forsvandt, - om en herregård der blev samlet, dels ved arv, dels ved opkøb, - begge dele for ca 500 år siden. I skal høre om kirke og dens bygning, om de enestående kalkmalerier fra 1500 tallet, der var kalket over i 450 år. Der er også en helt særlig fortælling om nedstyrtningen af et engelsk bombefly i 1944.Uddybende oplysninger:

Vi ved om landsbyen, at den er opstået i slutningen af vikingetid/begyndelsen af middelalder.
Navnet Estrup er formentlig opstået afledt af ”Esmunds torp” (sted). Stedet er omtalt som Æsendorp i 1426 og omkring 1500 benævnes skoven i nærheden som ”Lunden” ved Esdorp. I 1627 opkøbes og nedlægges de to sidste gårde i byen.
Herregården ejes i dag af Klavs von Lowzow. Hele matriklen Estruplund, Tørslevgården (matr. nr.1, Tørslev) og andet hører i dag til stedet. I hører om ejerforhold, drift og beboere gennem tiderne fra ca 1600 til d.d.
Kirken (den ældste del) er fra 1100 tallet. Bygningens udvikling, inventar og andet beskrives. Men kalkmalerierne som er fra 1525 og 1542 gennemgåes. Herefter vil I selv kunne gøre jer tanker om tiden de blev skabt i og maleren, - ja, hvad har han tænkt. Estruplund sogn tilhører i dag et 13-sogns pastorat, der hedder Norddjurs vestre Pastorat.
Der ligger en engelsk flyvergrav på kirkegården. Den 30. august 1944 styrter LAN PB143 ned i nærheden af Estruplund Kirke. Fra vidner på dagen har vi fået overgivet beretning om hændelserne. Lokale tog sig af indsamling af de forulykkede og fik senere kontakt til Royal Air Force.
Beretningen fortælles, medens vi står ved gravstedet.

kalkmaleri2
kalkmalerier3
kalkmaleri
kalkmaleri 4
kalkmaleri5